Израел спечели „Евровизия“ 2018, за България – допълнителна награда

0

Песента на Израел „Играчка“ („Toy“) на изпълнителката Нета спечели „Евровизия“ 2018. Тя получи най-голям вот от публиката и спечели безапелационно победата с 529 точки.

На второ място се класира Кипър с изпълнението на Елени Фурейра, което събра 436 точки. Третото място остана за Австрия с изпълнителя Сизър Самсън.

България е на 14-о място. След класирането за финала букмейкърите отреждаха на „Bones” място в челната петица. Музикалните журита от различните страни, които имат право на глас в конкурса, наредиха „Bones“ на девето място. От вота на публиката обаче нашата група събра 66 точки, което я остави извън топ 10 на феновете пред малкия екран.

Преди началото на конкурса бяха раздадени допълнителни награди и България спечели една от тях. Става дума за наградите на името на Марсел Безенсон, основателя на Евровизия. Те се връчват в три категории – за най-добра композиция, за фаворит на акредитираните за конкурса журналисти и за най-добро артистично изпълнение на песен. Българската група Еquinox с парчето Bones получи отличието в категорията за най-добра композиция заради оригиналното звучене и елементите на национална идентичност в музиката и текста.

Нета Барзилай от Израел е 25-годишна певица и до скоро се е изявявала само на сватбени празненства, а сега не само разкри таланта си пред 200 милиона зрители от цял свят, но и спечели „Евровизия“. Стилът ѝ може да бъде определен като „one-woman show“ и трудно може да бъде описан с думи.