Израелските води са дом на застрашени китове

0

Ново проучване установи, че в израелските води в Средиземно море живеят различни видове китове и делфини, включително два застрашени вида, съобщиха от „Грийнпийс Израел“ в неделя.

Изследването, проведено от „Грийнпийс“, Университета в Хайфа и италиански изследователи, включва проучване чрез акустично-визуално наблюдение на морските бозайници.

Екипът откри група кашалоти на 15 км от брега на Хайфа, заедно с четири клюна на Кювие.

Кашалотът е определен като „уязвим“ в червения списък на Международния съюз за опазване на природата, а популацията на втория вид китове в Средиземно море също се счита за уязвима от Съюза.

Проучването установи също така наличието на Афали (Bottlenose dolphin) и седем други делфина от неидентифициран вид в израелски води.

От „Грийнпийс“ заявиха, че Средиземно море съдържа обширни дълбоки равнини, с канали, граничещи със склонове, които са важно местообитание за морските бозайници.

Авторите предупреждават, че новите проучвания за природен газ и нефт, планирани в икономическите води на Израел, могат сериозно да навредят на морските бозайници, особено на двата вида китове, като добавят, че е необходимо незабавно систематично проучване на морските бозайници.

И двата вида се влияят неблагоприятно от шумове, произлизащи от човешката дейност, и могат да бъдат сериозно засегнати в случай на бедствие, свързано с разлив в морето„, пишат те.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук