Източват банковите карти по нов начин

0
4201
останаха без банкомат

Ловките апаши са променили мястото за монтиране на микрокамери по банкоматите. От полицията предупреждават, че покрай коледните и новогодишните празници рязко се увеличават случаите на източване на банкови карти.

Най-разпространения начин за източване на карти си остава този, който чрез скимиращо устройство биват записани данните от Вашата карта и презаписани на магнитна лента. Пин-кодовете биват заснети с камера, която най-често е монтирана в съседство до устройството, приемащо картата.

Новото при схемата е, че сега микрокамерите се поставят в устройството, точно на входа за самата карта, по този начин трудно се забелязват. От МВР уточняват, че платките с микрокамери се монтират за много кратко време – най-често за минута, две и са почти незабележими, защото размерът им е колкото главата на карфица.

Не повече от 30 секунди пък са необходими за това, да Ви бъдат отнети неправомерно данните.

Затова от полицията съветват да прикривате внимателно с ръка клавиатурата  докато набирате ПИН-кода, по начин, по който дори от ъгъл да не може да се види клавишната комбинация.

Важно е да знаете също, че ако забележите манипулация по сметката си, то задължително трябва да сигнализирате в най-близкото районно управление на МВР и да съобщите на банката, за да блокират сметката.