Извадиха над 5 тона отрови от склад в Червена вода, унищожават ги в Германия

0

Наложи се от фирмата да прехвърлят веществата в нови опаковки, тъй като са били в стари картонени опаковки, които с времето са започнали да се разграждат, видя на място екип на „Русе нюз“ и ТВН.

Опасните вещества стоят там от години в зазиданото помещение, вероятно още отпреди 1989 година, когато е работило някогашното ТКЗС, коментира шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност” Спасимир Димитров. Той уточни, че по документи количеството на пестиците е 4000 килограма прахообразни и 1000 литра течни. Общината е наела софийската фирма „Балбок инженериг”, която днес изнесе веществата и ще ги закара до Германия, където ще бъдат унищожени в специални съоръжения чрез изгаряне. Отпуснато било финансиране от 23 040 лева от междуведомствената комисия  за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.  Пестицидите са останали реално ничии, тъй като са заварени, въпреки че теренът, върху който е бил склада, има собственик. Именно той, след изнасянето на веществата, ще трябва да премахне сградата, която е била оставена само и единствено за да ограничи достъпа на хора до пестицидите. Разговори с него са били водени още в началото, но той завил, че няма финансовата възможност да се погрижи за пестиците. Наложило се полемика между него, общината, РИОСВ и Прокуратурата защото се е касаело за опасни вещества, докато се стигне до финансиране от междуведомствената комисия.

Още от 2007 година община Русе е започнала събирането  и депонирането на пестицидите, за които е знаела. Последните сигнали са били за агрохимически вещества в Бъзън при присъединяването им към Община Русе и в частен имот в Червена вода, където нов собственик открил пестициди в приземния етаж. Те са били занесени на Русенското сметище, където има кубове, където се съхраняват. Те от своя стана са поставени в две клетки за депониране на опасни вещества. В момента там се съхраняват 90 куба, като средното тегло на всеки от тях е 8 тона, коментира Спасимир Димитров. Той уточни, че вече има промени в законодателството и този начин на съхранение на опасните отпадъци вече не е актуален. Законовия начин за унищожаването е да става в лицензирани фирми.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук