Извънредната обстановка се удължава до 30 април

0

До 30 април ще бъде удължена извънредната епидмична обстановка. Това реши правителството в сряда на извънредно заседание, свикано от премиера Бойко Борисов. Той е разпоредил на здравния министър Костадин Ангелов да се срещне с представители на затворените заведения, за да обсъдят кога може да се възобнови работата им. Борисов е поискал и заповед от министър Ангелов с конкретно разписани срокове кога ще се разхлабват противоепидемични мерки.

До момента са обсъждани два варианта за възобновяване на работата на заведенията, става ясно от съобщението. Единият е да отворят от началото на следващия месец, но с намален капацитет до 50% ида работят до 22,30 ч. Другият е да се чака до 1 март. През това време трябва да се получи одобрение от Брюксел за отпускане на компенсации.

До момента правителството е осигурило над 2 млрд. лв. за помощи към бизнеса, пиша от министерския съвет. По линия на Министерството на икономиката размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лева, като по още 440 милиона лева тече процеса по разплащане.

Най-добрата агенция за подбор на персонал