Извънредно положение в 8 области на Гърция заради „Янос“.

0
155

Тропическата буря „Янос“ удари Южна Гърция, носейки със себе си проливни дъждове и силен вятър.

Властите издадоха предупреждение за Йонийските острови за ограничаване на движението до полунощ. Обявено е извънредно положение и в осем области в Западна Гърция. Затварят се училищата на островите Закинтос, Кефалония и Итака. Камионите имат забрана да използват националната магистрала в Западна Гърция до 21 часа. Очакват се наводнения, както в градските, така и в крайбрежните райони. Може да има временни прекъсвания в електричеството, водоснабдяването и телекомуникациите, възможни са падания на дървета и стълбове поради силните ветрове, които ще духат.

На гражданите се препоръчва да затворят и укрепят прозорците в домовете си, да не се приближават до реки, да не се опитват да се придвижват с автомобили в бурята, да се качат на горните етажи в домовете си. Екстремно време се очаква в цялата страна до неделя. Метеоролозите уточняват, че „Янос“ е малък по размер, концентиран и затова няма да засегне Северна Гърция и Южна България.

Очакват се ветрове със скорост от 150 км/ч, а вълните в морето ще надхвърлят 7 метра височина. Част от фериботите са спрени от движение, а училищата остават затворени в областите, които се очаква да бъдат най-силно засегнати.

Прогнозите предвиждат вятър със сила на ураган от първа категория. Обилните валежи могат да доведат до опасни наводнения.

Цикладите също се очаква да бъдат засегнати от тази вечер. В събота обаче е възможно да удари и остров Крит.