НОЩ: Болниците са пълни, но смъртността е по-малка от ноември

0
Костадин Ангелов, Снимка: БГНЕС

Третата вълна в България се отличава с много повече заболели, но с по-ниска смъртност. Това отчетоха на редовния си брифинг от националния оперативен щаб е деня на охлабването на мерките. Според главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев сегашната вълна превишава с малко ноемврийската. Специфичното е, че в болница постъпват много повече хора и по-бързо. Причината е британският вариант, който по-бързо създава дихателни проблеми. Едновременно с това обаче смъртността е по-ниска от тази през ноември, отчете Кунчев. Според него в момента смъртността е около 20-22%, а в края на миналата година е била 42%.

Има забавяне в броя на новите случаи, въпреки че новите случаи все още са много, отчита още щабът. Според здравния министър Костадин Ангелов здравната система може да издържи.

През април в България ще има възможност за избор на ваксина, коментира още министърът. Според него България е единствената страна, в която хората стигат до ваксина, но се отказват от нея. Има държави, в които няма никакви ваксини, коментира министърът.

Разхлабването на мерките от днес се прави, за да има баланс между физическото и психическото здраве, каза още Ангелов. Според него промяната не е толкова съществена, защото и в момента хората се събират на открито.

„Надяваме се, че когато това бъде регламентирано ще въведем ред в безредието“, заяви той.

„Не е въпросът къде сте, а как се държите, дали спазвате мерките“, каза пък Кунчев.

Хората в България са уплашени и притеснени и затова не искат да се ваксинират с „АстраЗенека“, отчете още министърът. Според няма смисъл от вътрешни битки със самия себе си, след като експертите са се изказали за ползите от продукта. Кунчев пък коментира, че само след няколко седмици ще има възможност за избор на ваксина. По думите му тогава проблемът няма да е в достъпа до ваксина а в доверието в нея.