Йорданка Благоева даде старт на проекта „Спортната история на Русе“

Автор:
14 апр. , 2018   Video

Една от емблематичните фигури в българската атлетика – Йорданка Благоева даде символичния старт на проект „Спортната история на Русе“.

Проектът се осъществява от децата от ОУ „Иван Вазов“ по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух”. При посещението си първата родна световна шампионка по лека атлетика се срещна с деца от училището и им разказа моменти от спортната си биография.

Срещата започна със снимки за спомен, а след това Благоева отговори на многобройните въпроси на децата в салона на училището. Учениците бяха запознати и с успехите на русенските лекоатлети Евгени Игнатов и Николай Раев.

Визитата й продължи със спорт на открито, а след това емблемата на българската атлетика посети спортните обекти в Русе, където русенци развиват царицата на спортовете – леката атлетика. По-късно в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше прожектиран документалният филм, посветен на Йорданка Благоева – „Отвъд скока“.

„За мен е много важно децата да спортуват за здраве. Това им дава тонус, учи ги на ред, дисциплина, създава им една воля, която те могат да пренесат в живота. Почти навсякъде спортистите в живота успяват. Зависи, как ще поднесем на децата всичко това, много е важно да бъдеш добър педагог, да можеш да привлечеш децата, защото движението е здраве и успех“, каза именитата атлетка.

Проектът „Спортната история на Русе“ ще се изпълни в рамките на шест месеца. В него ще вземат участие 100 ученици и 6 учители от ОУ „Иван Вазов“, както и бивши русенски величия в спорта като Любомир Ганев, Веселин Топалов, Анелия Нунева, Евгени Игнатов, Христо Марков, Таню Киряков, Валентин Йорданов, Нешка Робева. Заедно те ще се включат в поредица от спортни празници.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.