Йотова: Денят на Св. св. Кирил и Методий трябва да е европейки празник на културата

0
57
Денят на Св. св. Кирил и Методий

Трябва да направим всичко възможно, за да стане Денят на Светите братя Кирил и Методий един много голям и блестящ европейски празник на културата и писмеността. Това заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова при своето посещение в Плиска по време на откриването на Крепостта на кирилицата и допълни, че писаното слово на български е най-старата писмена традиция в Европа и може да се представи в една чудесна концепция на страната ни.

По време на председателството на Европейския съюз България трябва да покаже своето културно-историческо наследство във възможно най-голямата му пълнота и то да бъде основен акцент в нея. Плиска и Велики Преслав трябва да бъдат на първо място в списъка, който България трябва да представи като културно-историческо наследство, много малко са местата в Европа, които могат да се похвалят с такава дълга история. И не само с находки, но да не забравяме, че България е една от страните с най-дълга държавна традиция, каза още Йотова.

Тя определи като деликатна темата за кирилицата и посочи, че тя е дело на българската държава. От книжовното дело на цар Борис тръгва книжовната традиция на България и се създава най-старата славянска писменост и литература, каза вицепрезидентът.

Илияна Йотова призова за малко повече рационализъм и разум при изразходване на средствата за възстановяване на Голямата базилика в Плиска, като посочи, че трябва да се отделят средства и за консервация.