Как да изберем играчки за момчета и момичета

0

Всички знаем, че днес в света се произвеждат стотици хиляди играчки. На пазара има много добри и много не толкова добри играчки.

От какво зависи тази оценка? Добрите играчки са безопасни, издръжливи, привлекателни, удобни за управление и имат пълни и разбираеми инструкции. Обикновено те са по-скъпи, но ако имате ограничен бюджет, можете да пазарувате изгодно, като следите за намаления и промоции.

Те трябва да са правилно замислени от образователна гледна точка, да не предават отрицателни ценности (сексизъм, расизъм, насилие…), да позволяват на детето да бъде главен герой на играта и най-важното, да са забавни, развлекателни и привлекателни за получателите си.

Трябва да се съобразяваме с възрастта, вкусовете и нуждите на децата. Наблюдението на нашите деца може да бъде най-добрият ориентир за това какво ги интересува, какво им подхожда или какво ще им бъде най-полезно.

Да ги наблюдаваме и да мислим, че нашият избор ще бъде малък принос към формирането им като личности.

Занаяти за възрастни и деца

Инструменти като моливи, бои, тесто за игра и лего могат да осигурят часове наред забавление. Изборът зависи основно от възрастта. За по-малките деца може да са достатъчни обикновени предмети, като хартия или форми за рисуване и сглобяване. С напредването на възрастта можете да избирате по-сложни инструменти, за да развиете още повече фините им двигателни умения.

 Ролеви игри за деца

Ролевата игра се препоръчва за момичета и момчета на възраст от 3 до 8 години. Те са символични или играят с играчки, които представляват фигури (като кукли, животни и фигурки) и предмети (като храна или пространства). Целта е децата да имитират, описват и общуват в ситуации, които те самите си представят, за да се научат да се справят с емоциите и ежедневните ситуации, като по този начин разкриват възприятието си за заобикалящата ги среда.

Плюшени играчки, които да им правят компания

Плюшените играчки са отлични спътници в ролевите игри. Изследвани са и ползите от тях за намаляване на болката и тревожността, за подпомагане на заспиването, за изразяване на чувствата и за усвояване и споделяне на определени навици и процедури.

 Дървени играчки за всички възрасти

Кой не е мечтал за железница? Дървените играчки са издръжлив и интердисциплинарен вариант за деца от всички възрасти. Формите, като блокчета и влакчета, са полезни за развиване на двигателните умения, за решаване на проблеми и дори за стимулиране на ранните математически умения. Те също така са добър вариант за семейна игра.

 Спортни игри за активни момичета и момчета

Играчките, които насърчават физическата активност (като топки, лъкове, въжета и постелки), помагат за насочване на енергията, развиване на двигателните умения и подобряване на саморегулацията чрез разпознаване на границите и силните страни на тялото. Те също така улесняват взаимодействието с връстници, като ги принуждават да договарят правилата на играта, независимо от възрастта им.

 Играчки за бебета на възраст 0-2 години

На този етап развитието на сетивата е от съществено значение, затова често се препоръчват играчки, които стимулират допира, слуха и зрението. Докато не могат да хващат предмети, мобилните устройства и дрънкалките са идеални, за да ги насърчават да гледат и слушат. Когато започнат да различават повече форми, цветове и собственото си тяло, могат да се включват нови предмети, като се внимава да няма части, които могат да бъдат погълнати.

Източник:  jambo-bg.com

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук