Как да използваме дифузер за етерични масла

0

Ароматерапията може да се постигне лесно и на достъпна цена с дифузер за етерични масла. Ароматерапията е холистична форма на терапия, която включва вдишване на етерични масла за подобряване на благосъстоянието. Това е древна практика, но тя става все по-популярна в масовата медицина. Дифузерите за етерични масла могат да разпръснат няколко капки етерично масло на голяма площ.

Привържениците на ароматерапията, анекдотичните данни и ограничените, но нарастващи изследвания показват, че вдишването на определени етерични масла може да осигури облекчаване на симптомите при редица физически и физиологични заболявания 2015 г.). Привържениците на ароматерапията и анекдотичните доклади, както и малък, но нарастващ брой изследвания, показват, че вдишването на определени етерични масла може да осигури облекчение при различни физически и физиологични заболявания (Ali, 2015).

Макар че дифузерите могат да ви помогнат да се почувствате по-луксозно и да облекчат някои симптоми, те не са напълно безрискови. (Национален институт по здравни науки за околната среда, 2022 г.).

Какво представляват етеричните масла?
Етеричните масла са концентрирани екстракти от ароматни растения като лавандула, мента и евкалипт. Маслата се извличат чрез механично пресоване или дестилация. При последното се използва топлина или охлаждане, за да се отстрани маслото от растението.

Ароматерапията съществува от векове. Ароматерапията е допълваща медицина, основана на теорията, че определени аромати предизвикват освобождаването на невротрансмитери – химически пратеници – които насърчават чувството за благополучие ( Fung, 2021).

Терпените са съединения на растителна основа, които са отговорни за миризмата на растенията. Те са основната основа на етеричните масла и се смята, че са фактор в ароматерапията. ( Al, 2015 г.)

Различните терпени имат различни ефекти върху съзнанието и тялото и различни аромати. Изследванията показват, че терпенът, който се съдържа в етеричните масла от лимон, може да облекчи родилните болки и гаденето, както и да има стимулиращи свойства, които да помогнат за повдигане на лошото настроение. Установено е, че терпенът линалоол, който се съдържа във флоралните етерични масла, като градински чай и лавандула, има успокояващо действие.

Как да използвате етеричните масла
По дефиниция разпръскването означава да разпръснете нещо на голямо пространство. Дифузерите за етерични масла са предназначени точно за това. Те приемат няколко капки концентрирани етерични масла и ги разпръскват във въздуха за дълъг период от време. Дифузерите за етерични масла се предлагат в различни видове – от тръстикови дифузери без електричество, които разпръскват етеричните масла из стаята, до дифузери с нагряване, които затоплят маслото и след това го освобождават във въздуха.

Инструкциите за използване на ултразвуков дифузер могат да се различават в зависимост от марката (и винаги трябва да четете инструкциите на производителя), но обикновено са доста лесни за настройване, според Ерик Нелсън, ND. Той е практикуващ лекар натуропат и консултант по интегративна медицина във Fullscript, онлайн инструмент за изготвяне на планове за лечение за доставчици на интегративна медицина. Инструкциите за използване на ултразвуков дифузер могат да се различават при различните марки, затова е важно да прочетете всички инструкции, предоставени от производителя. Обикновено обаче те се настройват доста лесно. Това твърди Ерик Нелсън НД, практикуващ лекар натуропат и консултант по интегративна медицина в компанията Fullscript, която предлага онлайн инструмент за планиране на лечението за доставчици на интегративна медицинска помощ.

Не може да се подчертае достатъчно, че преди да настроите дифузера, той трябва да бъде изключен от електрическата мрежа. Нелсън казва, че това зависи от вида на дифузера. Обикновено те имат вътрешен резервоар за вода и линия за пълнене. Не искате да излизате извън линията за пълнене.

Нелсън казва, че когато пълните дифузера с вода, трябва да използвате филтрирана вода или бутилирана вода. Твърдата вода (вода с високо съдържание на минерали) от чешмата може да го повреди с течение на времето.

След това добавете няколко капки към водата в басейна. Нелсън препоръчва на всеки, който използва дифузер, да провери инструкциите за правилната „доза“, която да добави. Не искате да използвате твърде много етерични масла наведнъж.

Първото нещо, което трябва да имате предвид за етеричните масла, е, че те са супер концентрирани. Необходими са ви само няколко капки. Нелсън казва, че повече би било пресилено.

Местоположението на дифузера зависи от причината, поради която искате да го използвате. Можете да използвате дифузера за релаксация през нощта като част от рутинната процедура преди лягане. Поставете го в спалнята си. Можете да използвате дифузера, за да се чувствате по-съсредоточени на работа. Поставете го в офиса си

Можете да включите дифузера, след като сте избрали място за него. Дифузерът за етерични масла не изисква особена поддръжка, така че след като го включите, можете да продължите нормалния си ден или нощ.

Нелсън ви съветва да проверите ръководството за употреба, включено в комплекта на устройството, за да разберете дали и как трябва да го почиствате между отделните употреби. В зависимост от устройството може да се препоръчват определени разтворители или почистващи препарати.

Какви етерични масла да използвате за дифузия?
За да си осигурите релаксиращо и безопасно ароматерапевтично преживяване, е важно да изберете висококачествени масла. Може да изглежда очевидно, но трябва да избирате само аромати, които ви харесват.

Тъй като пазарът на етерични масла в САЩ не е регулиран, качеството и чистотата не са гарантирани. Нелсън казва, че когато купувате етерично масло, най-добре е да направите проучване и да търсите масла, произведени с „чисти“ методи на дестилация. При тези методи не се използват агресивни разтворители като ацетон, който е вреден за вдишване ( umeh, 2021).

По-долу са дадени примери за „чисти“ методи на дестилация, на които да обърнете внимание:

– студено пресована дестилация
– дестилация с пара
– дестилация на CO2 при свръхкритично или подкритично налягане
– дестилация на CO2 при подкритично налягане

Важно е да изберете формула само за ароматерапия, когато избирате етерични масла за вашия дифузер. Нелсън каза, че на бутилката често ще пише „за външна употреба“ или „за целите на ароматерапията“. Никога не трябва да го използвате извън тази препоръка.

Може да се наложи да направите малко проби и грешки, ако сте нови в ароматерапията или използването на етерични масла. Разбирането на науката, която стои зад ароматерапията, ще ви помогне да намерите идеалния аромат за желаните от вас ефекти.

Етеричните масла се състоят предимно от терпени, които придават на растенията тяхната миризма ( Koyama, 2020). Ароматите в природата са съставени от терпени, които се предлагат в различни комбинации и концентрации.

Някои примери за етерични масла, които съдържат терпени, включват: ( Al, 2015 г.

Линалолът се среща във високи концентрации като част от етеричните масла от лавандула и иланг-иланг.
Етеричните масла от лимон и портокал съдържат високи нива на лимонен.
Ментолът се открива във високи концентрации в маслата от мента/пиперлива мента
Пиненът се намира във високи концентрации в етеричните масла от розмарин

Ограничените изследвания върху хора и животни показват, че терпените могат да взаимодействат с мозъка и да влияят на невротрансмитери като серотонин, допамин и други, които са свързани с настроението и стреса. ( Cox-Georgian., 2019).

Важно е да разберете какви терпени присъстват в определено етерично масло, за да можете да определите терапевтичния потенциал на този аромат. В ароматерапията се използват етерични масла, богати на линалоол, като иланг-иланг или лавандула, за да се предизвика релаксация и да се постигне усещане за спокойствие. Известно е, че цитрусовите етерични масла, съдържащи високи нива на лимонен, подобряват настроението ( Fung, 2021).

Използване на дифузери за етерични масла заради ползите от тях
Привържениците на ароматерапията може би са ви казвали, че етеричните масла могат да лекуват симптомите на тревожност и депресия. Скептиците може да отхвърлят маслата като маркетингова измама.

Вероятно истината за етеричните масла е по-нюансирана. Ароматерапията е древна практика, която съществува от векове. Съществуват много съвременни изследвания, които показват, че вдишването на етерично масло може да има терапевтични ползи. Други проучвания пък не са показали никакво подобрение ( Freeman, 2019).

Налице са малко висококачествени проучвания по тази тема. Доказателствата, които са налични, се основават предимно на проучвания върху животни. Освен това те се основават на субективни резултати и използват неадекватни методи на изследване.

Според няколко научни изследвания вдишването на етерично масло може да има терапевтични ползи.

В малко плацебо-контролирано проучване при бременни жени, които дифузират етерично масло от лимон с вода веднага след като са почувствали гадене, се наблюдава намаляване на повръщането и повръщането. (Yavari 2014). Малко проучване показва, че жените, които дифузират етерично масло от бергамот с вода и го вдишват, имат по-ниски нива на слюнчения кортизол, известен също като хормон на стреса. Те съобщават и за подобрение на умората и негативните чувства ( Watanabe, 2015).

Вдишването на лавандулово масло може да помогне за предизвикване на релаксация, намаляване на сърдечния ритъм, облекчаване на тревожността и подобряване на настроението. Доказано е, че вдишването на лавандула помага за намаляване на тревожността при пациенти, които се притесняват от отстраняване на гръдна тръба или козметични процедури. Тя също така помага за успокояване на хора с тревожност, свързана с престой в интензивно отделение и предстояща операция. Важно е да се помни, че никой от участниците в това проучване не е имал официална диагноза за тревожност. ( Malcom, 2017 г.

Ароматерапията с използване на етерично масло от лавандула може да бъде много полезна като допълнителна терапия. Според едно проучване етеричното масло от лавандула може да бъде част от мултидисциплинарен план за лечение на болката след цезарово сечение. Изследователите установяват, че вдишването на етерично масло от лавандула намалява сърдечната честота и подобрява удовлетворението от болката в сравнение с пациентите в плацебо групата.

Използване на дифузери с етерични масла: Рискове:
Може би си мислите, че етеричните масла не крият рискове, тъй като се произвеждат от растения. За съжаление, това не е вярно.

Нелсън подчертава, че е важно да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да използвате дифузер с етерични масла около домашни любимци. Вдишването на някои масла може да бъде вредно за животните.

Ако сте бременна, кърмите или имате малко дете, е добре да се консултирате с лекар, преди да използвате дифузери с етерични масла.

Същото трябва да направи и всеки, който страда от алергии. Нелсън казва, че човек с алергия към пинен например трябва да избягва продукти, съдържащи това вещество.

Най-добре е да разредите етеричните масла в носещи масла като шипково, кокосово или жожоба, преди да ги прилагате локално. Нелсън казва, че някои етерични масла като маслото от чаено дърво могат да предизвикат силно кожно дразнене, когато се прилагат директно върху кожата.

Нелсън казва, че ако забележите някакви отрицателни ефекти или промени в здравето си от използването на дифузери с етерични масла, трябва да спрете. Отворете прозорците си и се консултирайте с лекар, ако забележите някакви отрицателни ефекти.

Можете да прочетете повече за това тук:
Ароматерапията е сравнително безопасен и достъпен начин за изучаване на древното изкуство на ароматерапията. Въпреки че има малко висококачествени проучвания за дифузерите на етерични масла, анекдотични доказателства и клинични данни сочат, че вдишването на масла може да има терапевтични ползи. Важно е да бъдете информиран клиент, когато купувате продукти с етерични масла. Това ще гарантира безопасно и приятно преживяване. Ако имате предвид тези неща, това ще ви помогне да се подготвите за релаксиращо и реалистично преживяване – ароматерапия по предназначение.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук