Как да поддържаме водата в басейна кристално чиста това лято

0

Лятото е време за релакс, забавления и, разбира се, освежаващо къпане в басейна, ако имате такъв. Но докато се наслаждаваме на безгрижното плуване е лесно да забравим едно важно нещо – поддръжката на водата в нашия басейн. 

Кристално чистата вода не само прави плуването по-приятно, но и влияе на здравето и безопасността на всички, които я ползват. Затова в тази статия ще ви представим добрите практики за поддръжка на водата в басейна: от това кои препарати за басейни и по какъв начин да използвате, до честотата и останалите съвети по поддръжка – тук ще откриете всичко, което трябва да знаете.

 

Пролетно почистване на басейна

През есенно-зимния сезон покривалото на басейна вероятно е натрупало множество отпадъци, като листа и клонки, та преди да го демонтирате, почистете го с метличка. 

Добра идея е да проверите помпата и филтриращата система на басейна и да ги почистите, преди да ги свържите отново. Също така можете да почистите вътрешните стени на басейна с четка или вакуумна подочистачка. 

Непременно тествайте pH нивото на водата в басейна, като идеалните стойности са между 7.2 – 7.6, след което коригирайте баланса с препарат pH минус или pH плюс, в зависимост от конкретните стойности, които виждате при вас. 

Ако виждате развити водорасли, направете шоково третиране с хлор или алгицид, за да премахнете алгите и образувалите се бактерии.

Лятна поддръжка на водата в басейна

След като имате благоприятна среда в басейна, следва да поддръжате добрите нива на чистота през целия сезон, за да могат всички плуващи да се наслаждават на кристалната вода. Пролетно-летният сезон е времето, когато е важно да подрязвате растителността около басейна, защото това ще намали количеството замърсители, които попадат във водата и спомагат за формирането на микроорганизми.

Почистването с кепче е задължително на всеки няколко дни – това ще помогне да отстраните органичните отпадъци като листа, клонки, насекоми, и други. Освен това е добра идея да почиствате стените на басейна с четка, за да отстраните полепнали слънцезащитни продукти, кремове, и други подобни.

Що се отнася до филтрите, добра идея е те да се почистват периодично, за да осигурите максимална ефективност на системата. Понякога почистването не е достатъчно и е необходима смяна на филтъра – не отлагайте този момент, за да може филтриращата система да работи адекватно през активния сезон. Скимерът също трябва да бъде почистван ежеседмично.

Ще трябва редовно да тествате водата в басейна, за да поддържате pH баланса, а освен това употребявайте и висококачествени алгициди и хлор всяка седмица. След по-силни дъждове или по-интензивно ползване на басейна, препоръчва се да третирате шоково водата с хлор, заради рязкото му намаляне. Това е препоръчително да се прави вечерно време, за да постигнете максимална ефективност от използвания препарат.

За кристално чиста вода през целия летен сезон, препоръчваме да пускате филтрацията по 4-6 часа в дните, в които басейнът се използва постоянно.

Ако спазвате тези препоръки за редовна поддръжка и обработка на водата, вашият басейн и водата в него ще бъдат в оптимално състояние през целия сезон. От регулирането на pH нивото и добавянето на правилните химикали с правилната честота, до почистването на филтрите, всеки от тези елементи е важен в поддържането на кристално чиста вода.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук