Как да разходваме по-малко енергия през зимата?

0

В условията на енергийна криза, все повече на дневен ред излиза въпроса, как да разходваме по-малко енергия през идващите зимни дни.

Най-лошият начин за проветряване на помещението през зимата е притвореният прозорец. Защото той е най-малко енергоефективен – нито се проветрява качествено, нито се отоплява добре. Препоръчителният начин е широко отворен прозорец за кратко, няколко пъти на ден

Важно е и как се използва бойлерът. Не е необходимо да се включва на максималния му капацитет – 90 градуса. Според експертите, напълно достатъчно е да се включи на 60 градуса. Също така за употребата на пералнята не е нужно да се ползват програмите на 60 – 90 градуса. А сушилнята е истински „енергиен вампир“.

Експерти посочват подовите климатици като по-ефективни и дори по енергоспестяващи, особено ако са енергиен клас А+++, тъй като успяват да затоплят въздуха отдолу нагоре и така да не се хаби ненужно енергия.

Когато става въпрос за централно отопление преди всичко експертите съветват правилно да изберем подходящата за нас температура в дома ни. Препоръчително е да не регулираме температурата с отваряне на прозореца, защото това подвежда термоглавата, вентилът остава отворен и консумацията на енергия се увеличава значително.

Често в началото на отоплителния сезон потребителите забравят термоглавата завъртяна на 5, за да се напълни радиаторът с вода и така първият месец се натрупват големи сметки. Съветът е да проверим кога топлофикационните дружества ще започнат работа и да оставим вентилите на радиаторите отворени за не повече от няколко часа, след което да ги нагласим на силата, която желаем.

Друга важна стъпка е да подменим крушките в дома с енергоспестяващи. Разликата между стара 60 вата крушка и енергоспестяваща 12 вата е видима, както с просто око, така и в сметката. Експертите съветват още, когато е възможно, да се възползваме от нощната тарифа.

Като най-ефективна стъпка към пестенето на енергия вкъщи експертите посочват поставянето на топлоизолация.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук