Как да разпознаем хубавия козунак?

0
309
Как да разпознаем хубавия козунак

Как да разпознаем хубавия козунак е въпросът, който най-много вълнува тези, които нямат време или възможност за ди го приготвят в къщи.

Хубавият козунак има специфична златисто-кафява на цвят коричка. Тя обикновено е богато поръсена със захар, която се карамелизира по време на изпичането на изделието.

Освен това, хубавият козунак е лек като тегло, но е доста богат обемът му. Има специфичен мирис на лимон, на фрукти и на ванилия. Козунакът има една характерна сладост. При разчупването му се забелязват т. нар. конци на тестото, защото се спазва специфична технология при производството. При нея се формира тестото в определени нишки, които се запазват, въпреки изпичането и втасването. Козунакът в никакъв случай не може да има структурата на хляб. Ще разберете, че сте си взели качествен козунак от магазина, едва след като го разчупите и видите, че има “конци”, съветват производители. Ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове, тоест прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти.

В козунака, освен брашно, задължително се влагат яйца, мазнина, прясно мляко, мая и не малко количество захар. Фрукти, мармалад, ядки, локум – това са допълнителни суровини, които всеки може по избор да вложи.