Как да се предпазим от WannaCry?

0
WannaCry

WannaCry зарази десетки хиляди компютри в стотици държави по света в най-голямата досега кибератака.

По тази причина предпазването от заразяване е един от въпросите, който вълнува милиони потребители по света. „WannaCry“, известен и с имена като „WhyCry“, „WanaCrypt0r“ и др. първоначално се разпространява по типичен за компютърните червеи начин. Затова експертите по киберсигурност са категорични, че единият начин да се заразите е като отворите неясен файл с разширение .exe – т.нар. изпълними програми, с които се инсталира и използва повечето от софтуера на компютъра ви

Активационните файлове на „WannaCry“ се разпространяват масово с имена като Mssecvc.exe, Taskche.exe, diskpart.exe, но и много други. Възможно е файлът да е имитация на друга съществуваща компютърна програма.

Веднъж активиран зловредния софтуер закодира важните ви файлове – програми, документи, архиви, снимки, музика и видео и много други. WannaCry променя файловите разширения, например от .doc на .wmcry .

Файловете вече са неизползваеми, а на desktop-a ви трябва да има текстов документ с инструкции какво хакерите искат да направите. От вас се очаква да платите 300 или повече долара, за да се отключи съдържанието на компютъра ви. Сумата трябва да се изпрати във вируталната валута биткойн, което прави транзакцията непроследима.

Специалистите не дават гаранции, че ако платите парите, компютъра ви ще е бъде излекуван. Вместо това може да бъдете изнудени за по-голяма сума.

Превантивните мерки срещу “ WannaCry“ са във възможностите на всеки потребител.

Вирусът заразява единствено компютри с операционната система „Windows“, като използва пропуск в сигурността, който вече е поправен от „Microsoft“. Можете изцяло да се предпазите от вируса като просто обновите (ъпдейтнете) операционната си система.

Много потребители са настроили компютрите си да се обновяват автоматично. Ако не сте един от тях, то е нужно да влезете в контролния си панел (Control Panel) или менюто „Настройки“ (Settings) на Windows 10, където да откриете секцията за обновления (Windows Update).

Инсталирането на всички обновления до днешна дата прави компютъра ви защитен от глобалната атака. Ъпдейтът на Microsoft, поправящ конкретната „вратичка“, използвана от „WannaCry“, се казва MS17-010.

– Препоръчително е също да откачите компютъра си от мрежа, в която знаете, че има заразено устройство.

– Допълнителна защита е активната анти-вирусна програма, която също е добре да обновявате възможно най-често. Почти непосредствено след атаката всички по-големи производители на антивирусен софтуер като Kaspersky, Avast, AVG и други обновиха продуктите си, така че да предлагат защита от „WannaCry“

– Най-накрая, защитата от този и други компютърни вируси зависи от собственото ви поведение в Мрежата. Избягвайте свалянето на програми от непроверени източници, особено прикачени в имейли, както и кликането върху атрактивни, но неясни линкове.

Едновременно с това, обновявайте достатъчно често вашия „Windows“ и антивирусния ви софтуер.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили