Как да се спасим от комарите, без да харчим пари за препарати?

0
830

Все повече прекарваме времето си навън – по паркове, градинки и заведения на открито. С това удоволствие идва и една не много приятна част – комарите, които може да развалят всичко.

Комарите освен неприятни, са и доста опасни за здравето на всеки човек. Има няколко алтернативи на препаратите и таблетките против комари, с които може да държите надалеч тези гадинки. Това са растения, чиято миризма отблъсква тези досадни насекоми.

Босилек

Има толкова много приложения – от подправка за различни храни, до облекчаване на главоболие и отблъскване на ужасяващи комари. Накиснете листата от босилек във вода, пресипете в шишенце и може да използвате като спрей. Другият вариант е да държите голяма саксия с босилек до някой прозорец или врата.

Лавандула

Силната миризма на лавандулата може да е приятна за хората, но не за комарите. Растението обича слънцето и умерено влажна почва. На уханията реагират и котките – ако посадите лавандула в двора, те ще избягват зоната около нея.

Розмарин

Освен със славата си в кулинарията, това растение също отблъсква малките, но опасни гадинки. Това растение обича топлина, ето защо се препоръчва защита през зимата или отглеждане в саксия и прибиране през студените месеци.

Маточина

Едно от многобройните предимства на маточината – отблъсква комари. Тя би могла да бъде ефикасна също, ако се стрият свежи листа от растението и се нанесат върху кожата.

Лимонова трева

Чудесна е против комарите, също така може да се отглежда в саксия на балкона. Продават се различни натурални масла, които също могат да постигнат успех с прогонването на комарите от стаята.

Ако отглеждате домати, може да вземете няколко листа от тях и да ги поставите в чаша с вода с цел да не изсъхват бързо. Те са едни от най-ефикасните средства за отблъскване на комари.

Ако все пак не успеете да се справите с комарите и някой от тях ви ухапе, може да натриете мястото с чесън или лук. Трябва единствено да ги обелите и да ги стриете на паста. Добре е да добавите и малко вода, за да не стане много силен народният мехлем.

Друг вариант е да използвате и концентриран лимонов сок, с който да намажете наранената кожа.

Карамфилово масло, както и сок от корени и листа магданоз върху пъпчицата също вършат чудеса.