Киномашина със свещ, порцеланови обувчици, рокли „шантиклер“ в Къщата на Калиопа

0
Как модерността идва в Русе

Темата за това, как в годините модерността идва в Русе е акцент в изложбата „Светът на Калиопа“, която русенци и гостите на града могат да видят в Музея на градския бит, по-известен като Къщата на Калиопа. Експозицията е по повод на 30-годишнината от създаването на музея.

Бални рокли, коледни сувенирни обувчици и кинопрожекционен апарат, работещ със свещ, са част от експонатите, подредени в изложбата. Показаните предмети илюстрират лукса и новите придобивки –  стенни часовници, статуетки, домакински съдове от сребро и порцелан, донесени от Европа, в повечето случаи от самите притежатели. Като съществен елемент от модерността са показани вечерни тоалети, рокля в стил „шантиклер“. балната рокля на снахата на Панайот Хитов и др. Изложени са още кинопрожекционен апарат от началото на 20 век, работещ със свещ, един от първите телефонни апарати в Русе, сувенирни лъжички и посребрени табакери от края на 19 и началото на 20 век. Показани са също бирени бутилки и халба за бира от края на 19 век, а също и чугунена тенджера под налягане, закупена в Букурещ през 1905 година.

„Светът на Калиопа“ изгражда исторически разказ за новия начин на живот, мислене, поведение, порядки и светоусещане на градското общество в България, обобщи директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов. По думите му, изложбата дава отговор как са изглеждали различните лица на града, който е бил вратата за навлизане на европейското влияние в България.