Как по света посрещат Нова година

0

В навечерието сме на новата 2022 година. В тези последни часове от старата е любопитно да научим, как по света посрещат Нова година.

В Германия вечерта не минава без фондю, пунш и ракети, в Япония държат особено много на кнедлите, в Китай пък хвърлят мандарини в морето. А как празнуват останалите?

Хората са изкушени от суеверията, а на особена почит са ритуалите за щастие и доволство. По Нова година из цял свят могат да се открият най-различни ритуали – все свързани с надеждата за по-добро бъдеще с повече пари, любов и щастие. В Германия, например, е традиция за тази цел да се подаряват розови марципанови прасенца и да се лее олово. Испанците са по-креативни – там всеки, който успее да сдъвче с всеки звън на камбаните по едно гроздово зърно, може да си пожелае нещо. Поради това в испанските супермаркети се продават пакети с по 12 гроздови зърна.

Необичайно приложение в Китай намира друг плод – мандарината, която неженените хвърлят в морето, надявайки се на любовно щастие през Новата година. Иначе китайците посрещат празника спокойно – с вечеря в семеен кръг или с приятели. Фойерверки няма. Но пък много по-празнично и тържествено в Китай се отбелязва началото на лунната Нова година – когато фактически цялата страна застива за цяла седмица. Милиони китайци се отправят към родните си села. В навечерието на празника, който се нарича и празник на пролетта, традиционно се ядат тестени произведения, които напомнят по форма на старите китайски пари и затова се разчита да донесат щастие и богатство. Тогава вече цяла вечер се пускат фойерверки.

В Япония в началото на Новата година пък задължително на масата трябва да има мочи – оризови кнедли, които също носят щастие и обещават дълъг живот. Само че в краткосрочен план нерядко се случва да донесат на някого нещастие, тъй като на мнозина се случва да се задавят с лепкавата субстанция на кнедлите. За да не се стигне дотам, има отлична рецепта за първа помощ: пет удара по гърба на лежащата на пода жертва трябва да преобърнат ситуацията и да спасят задушения от мъчителна смърт. И в България потупването по гърба – сурвакането е част от празнуването на Новата година – и на него се разчита да донесе здраве и богатство. Децата сурвакари обикалят от къща на къща и пожелават на обитателите здрава, щастлива, плодородна и богата Нова година. Насреща получават малки подаръчета, като бонбони, сладкиши, плодове или дребни суми.

Не само храните, но и платовете играят определена роля в много държави по света при новогодишните ритуали. В Бразилия, например, Нова година се празнува задължително в бели одежди. Цветът на мира, на чистотата и на невинността гарантира успешния старт в новата година. По-малко невинно е това, което носят под горното облекло жените в Бразилия, Италия или Чили – там в празничната нощ бельото трябва да е червено – в знак на надежда за любов през следващата година.

В Гърция по Нова година се залага на игрите – на карти или на зарове, или пък в казиното. Който спечели, трябва да е щастлив през цялата година. А който загуби, може поне да се надява на щастие в любовта. Известните с бурните си купони руснаци слагат в последния ден на годината началото на десетдневна фиеста. В новогодишната нощ Дядо Мраз и неговата асистентка Снегурочка носят подаръците, тържествата се правят край елхата. След президентското приветствие по телевизията идва време за новогодишния тост. За разлика от западните църкви, руската православна църква следва не Григорианския, а Юлианския календар – затова Коледа се празнува едва на 7 януари, а Нова година – на 13-и.

Който пък реши да прекара Новата година във Франция, не бива в никакъв случай да очаква буйни празненства и пъстри фойерверки. В повечето райони на страната новогодишната нощ преминава сравнително кротко. Много от французите просто се срещат с приятели или роднини на вечеря, набляга се на висшата кулинария и шампанското. Най-голямото парти по правило се организира на Шанз-Eлизе, където стотици хиляди празнуват настъпването на Новата година. И във Великобритания няма традиция по къщите да се палят фойерверки на Нова година – техният ден е 5 ноември – денят, в който офицерът Гай Фокс се опитва да организира атентат срещу крал Якоб Първи. За сметка на това има големи организирани фойерверки – особено около огромното виенско колело край Темза, наречено „Окото на Лондон“. Спектакълът се предава и на живо по телевизията.

В Италия, както вече стана дума, е задължително червеното бельо в новогодишната нощ – ако искате, разбира се, да бъдете щастливи и да имате успех. Затова в дните преди Нова година витрините на магазините „почервеняват“ – от дантелените бикини до боксерките – всичко трябва да бъде червено. В центъра на трапезата обичайно е традиционният джолан с леща – смята се, че солидната храна ще донесе щастие в паричните въпроси. И в Съединените щати, особено в южните, традиционно блюдо за празника е лещата – понеже зрънцата приличат донякъде на монети, трябва да донесат късмет и радости във финансов план. Има и райони, където се набляга на киселото зеле, а основното правило в първия ден от новата година е, че нищо не бива да напуска къщата, дори и боклукът. Който наруши правилото, е застрашен от нещастие.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили