Как ще се купува лекарство с електронна рецепта?

0
Pixabay

Електронните рецепти бяха утвърдени от правителството, но аптеките все още нямат готовност да работят с тях. Първото тестово стартиране на системата вероятно ще бъде направено до края годината или в началото на следващата, каза пред БНР председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. Към момента фармацевтите все още нямат инсталиран софтуер, т.е. готова е само нормативната уредба, по която ще се издават рецептите.

Разликата между електронна и хартиена рецепта ще бъде мястото на съхранение, обясни Вълев. Новите ще се пазят виртуално и е въпрос на настройки дали лекарят ще може да прави корекции във вече издадено предписание.

И правителството одобри електронните рецепти

Лекарят ще изписва рецепта, която се качва във виртуалното досие на пациента. След това пациентът или негов близък правят идентификация, с която фармацевтът влиза в досието на пациента, обясни Вълев. На гишето фармацевтът ще вижда всички останали терапии, изписвани на пациента, за да може да прецени дали медикаментът е подходящ.

„Ако лекарят е изписал повече лекарства и фармацевтът намали някои, в електронната система лекарят ще може да го види. В текущия момент, ако фармацевтът намали лекарство по хартиената рецепта, лекарят нищо не вижд.“, обясни Вълев.

Направление от личния лекар за PCR тест – при поне пет симптома

Според него електронното издаване на рецепти ще покаже дали има „залитане“ към продуктите на определена фирма.

„Това, че може потенциално да се получи срив, не означава, че трябва да се плашим от тази система“, заяви Вълев.

Най-добрата агенция за подбор на персонал