Как ще се отрази повишаването на лихвите в Европа?

0

Вече на всички ни е ясно, че размерът на лихвите ще започне плавно повишаване. Причината е, че Европейската централна банка предприе стъпки към повишаването на лихвите с 0.5 базисни пункта. Тя обяви по-рано, че това ще е плавен процес, който ще протече на степени. Пазарите обаче веднага реагираха с увеличение, предхождащо реалното увеличение от ЕЦБ. По данни на Minizaem в България се очаква тепърва да бъде засегнат финансовия сектор, както и фирмите, които предлагат бързи кредити онлайн, които най-вероятно също ще увеличат плавно лихвите по кредитите си. Това е стъпка, която рано или късно щеше да достигне и страната ни, предвид факта, че инфлацията не спира да се увеличава, а в същото време растежът намалява. Това се случва не само на ниво България, ами на ниво цяла Европа.

Повишаването ще има ефект и върху очакванията

Първоначално планът беше юли месец лихвите да се увеличат в 25 bps (базисни пункта), което като се наложи върху отрицателната лихва в момента от -0.5% не е толкова огромно увеличение. Повишаването обаче беше с 50 bps. Финансистите започнаха да обмислят, дали ако повишаването беше с повече пунктове би се отразило върху потребителските нагласи и би изплашило участниците на пазара. Най-вероятно би подало сигнал, че ЕЦБ е в безизходица, а това ще повлияе на пазарните тенденции. Като добавим и повишаващата се инфлация, която за юни е в размер на 8.6%, подобно увеличаване на лихвата само в 50 bps със сигурност ще бъде недостатъчно.

Винаги когато има някакви промени или регулации, те се отразяват не само пряко, ами и индиректно на очакванията и прогнозите. Финансистите вадят заключения какво може да последва след промените и как би се отразило на всички останали икономически фактори.

Слабият растеж влияе върху увеличаването на лихвата

ЕЦБ е готова да увеличи лихвата на няколко транша, само ако обаче това не се отрази негативно на растежа. Това, което забелязваме в момента е забавяне на растежа, без дори първото увеличение да е влязло в сила. Така се пораждат съмнения, че изобщо ще има втори транш с увеличение на лихвата на септември месец, както беше по план. Забавянето на растежа се оформя, предимно заради страховете с газовата криза и мерките, които предприема Русия за контрол върху газта.

Безспорно газта е важна за Европа, но намирането на алтернативни източници, донякъде успокоява ситуацията. Тепърва най-вероятно ще се наложи да се прилагат ограничения, които да позволят равномерното разпределение на запасите и новите доставки. Ако бъдат наложени такива ограничения, това веднага ще се отрази на растежа, защото може да забави определени производства и дори износ на стоки.

europa

Рецесията и „Северен поток“

Септември месец ще бъде изключително интересен откъм събития. ЕЦБ трябва да изкара икономическа прогноза на база, на която ще стане ясно дали ще продължи с увеличаването на лихвите. Освен това проекта за „Северен поток“ приключва и Русия трябва да вземе ясна позиция какви ще бъдат доставките на газ към Германия и към Европа като цяло. Това ще предопредели нивата на рецесия и до каква степен ще се развива следващите зимни месеци.

Ниските нива на еврото

Еврото и долара не са били равни от много отдавна. Това на практика е проблем, защото еврото пада до нивата на долара, а не обратното. Със сигурност, този сигнал е стряскащ и ЕЦБ ще предприеме някакви мерки. Основната причина безспорно е инфлацията, която влияе върху валутата. От друга страна обаче, ако ЕЦБ предприеме бързи мерки, това ще стопира растежа на икономиките в Европа и ще причини повече вреди. Границата за правилния път на действие е много тънка и действия тепърва ще се предприемат внимателно. Икономистите са наясно, че в подобни ситуации, строгите мерки не помагат, а вредят. Това е и причината ЕЦБ да е пестелива откъм мерки.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук