Каква е нормалната температура в хладилника?

0

Модерното домакинство изисква пълен набор от уреди, които да използваме в ежедневието. Хладилниците също са част от колекцията със съвременни технологии, като без тях правилното съхранение на хранителните продукти не би било възможно. Налични са в разнообразни варианти – с фризери, за вграждане, малки, с ледогенератор, с горна камера, двукрилни и др. При избора на подходящ модел е нужно да се съобразите с разполагаемото пространство и с бюджета, както и да изберете надежден онлайн магазин, който ще ви предостави закупената стока с гаранция за качество.

Каква трябва да бъде температурата в използвания в домакинството хладилник?

Когато се заемем с оглед на наличните в търговската мрежа хладилници, трябва не само да разберем къде са най-евтините и актуални предложения, но и да се запознаем отблизо с начина, по който е правилно да използваме техниката. В случая става дума за задаването на правилна температура, от която да зависи коректното съхранение на съдържанието във всяко едно от отделенията:

  • Фризерът – препоръчителната температура в случая е -18°C, като всеки потребител е добре да знае, че колкото по-често отваряме вратата на отделението, толкова по-ниска трябва да бъде тя. Ако искате бързо замразяване на някои продукти, задайте -30°C;
  • Хладилните отделения – температурата в отделните зони не е еднаква, като това неравномерно разпределение предполага и предварително обмислена подредба на хранителните продукти. В тази част от хладилника стойностите са от +3 до +6°C, като е препоръчително да не се надвишават. При рафта в близост до фризера се засича най-високата температура, а при средните – около +5°C. Посочените градуси са ориентировъчни;
  • Зона за свежест – намира се в долната част на хладилника, като там обикновено държим плодове и зеленчуци, както и други продукти, чието качество и трайност искаме да запазим за по-дълго време. Температурата в случая е добре да бъде в порядъка от около 5-6°C. 

Без значение дали използваме хладилник с две врати или друг вид, е важно да знаем как правилно да го използваме. За да не се влоши качеството на хранителните продукти в рамките на срока им на годност, е нужно да изберем правилната температура във всяка една зона и да я следим.

Как да съхраняваме правилно хранителните продукти?

За да не се чудите как да съхранявате различните хранителни продукти, обърнете внимание на информацията, изписана на етикета. Там ще откриете и какъв е срокът на годност, както и при каква температура той ще бъде запазен. Яйцата и млечните продукти издържат най-дълго при температури от 0 до +4°C, а месото – до 3 дни при същите стойности. Зеленчуците могат да запазят хранителните си качества и до 7 дни, стига да се съхраняват правилно в зоната за свежест.