Какви щамове на COVID-19 се разпространяват у нас?

0

У нас циркулират мутации на вируса, които имат сходство както с европейските щамове, така и с първоначалния вирус, произхождащ от китайския град Ухан.

В българските проби учените разпознават четири от седем основни вирусни линии на COVID-19.

„Една от линиите е по-заразна – и това е тази линия, която е разпространена в Европа и в западната част от света“, обясни доц. Ивайло Алексиев – вирусолог към Националния център по заразни и паразитни болести.

Именно тя, показват данните на този етап, е най-разпространена у нас – от 35 изследвани проби – 33 имат такава мутация. Тази разновидност на вируса с повишена заразност постепенно измества щама от Китай. Няма данни засега при по-заразния вирус, заболяването да протича по-леко. И у нас обаче успяват да изолират вирус като този в Ухан.

„Два от геномите показаха много близки сходни геноми с него“, уточни доц. Иван Иванов – ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност .

„Единият от пациентите е от Благоевград, а другият е от Разлог“, заяви доц. Ивайло Алексиев – вирусолог към Националния център по заразни и паразитни болести.

Предстои получените данни да бъдат сравнени с вирусните мутации, които циркулират в други държави. Търсят се сходства с географски области в света. Така ще стане по-ясен пътят на заразата. А това са четирите изолирани генома у нас. Българска мутация в генома засега не е открита.