Какво да правим, ако в дома ни има заразен с COVID-19?

0
909

По препоръки на здравното министерство, съобразени със СЗО, ако някой от членовете на семейството е заразен с COVID-19 и се лекува при домашни условия, той трябва да бъде настанен в самостоятелна стая с добра вентилация и да сведе до минимум движението си в общите помещения.

Те трябва да се проветряват добре и да се дезинфекцират често. Препоръчва се само едно лице, което е в добро здраве и без придружаващи заболявания, да полага грижи за болния.

Възможно най-дълго време заразеният трябва да носи маска. При изхвърлянето на отпадъците на заразения, човекът, който се грижи за него, трябва да носи ръкавици и след това прецизно да измива ръцете си. Препоръчва се ползването на кърпи за еднократна употреба.

Когато е в една и съща стая с болния, обгрижващият го трябва да носи маска, прилепнала плътно към лицето. Приборите и посудата, които използва заразеният, трябва да са предназначени само за него. След употреба те се почистват с препарат и вода и могат да се използват повторно.

Текстилните маски за многократна употреба, дрехите, спалното бельо, кърпите за баня и ръце на заразеният се перат отделно с гореща вода и перилен препарат, като се избягва директен контакт с тях.