„Камъните падат“

1

Само вчера е имало два инцидента. Плочи са се откъртили от две сгради – на ул. „Княжеска“ и на ул. „Петко Д. Петков“. Като по чудо се разминало без пострадали. След подадените сигнали общински служители са обезопасили районите.  Мярката обаче е временна. За да се реши проблема (не само с тези две сгради, а и с останалите десетки в града) всички облицовъчни плочи трябва да бъдат свалени. И докато за сградата на ул. „Княжеска“, която е общинска, решение все пак има, то за съжаление, поради недобрата законова уредба, същото не може да се каже за тези, които са частна собственост. Единственото, което  при такива случаи кметът може да направи, е да даде предписание за извършване на ремонт на сградата. Дали и кога собствениците ще го изпълнят, трудно може да се гадае..

Опасност дебне от почти всички сгради, за облицовката на които е използван т.н. „басарбовски камък“, който масово се използваше през 70 и 80-те години на миналия век. Не са един и два случаите, при които русенци са се разминавали на сантиметри с нещастието. Миналото лято 19-годишен младеж остана инвалид за цял живот, след като такава плоча се стовари отгоре му.

Сред опасните сгради са четирите 15-етажни блока на централната ул.“Борисова“, както и няколкото 8-етажни блока зад тях, голяма част от блоковете от дясната страна на ул.„Плиска“. Според специалисти, басарбовският камък е сред най-неподходящите за облицовка, тъй като поглъща много вода. През зимата тя замръзва и напреженията при разширяването често водят до отлепването и падането на плочите.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

1 коментар

  1. Предписание със срок 1 месец.Ако собствениците се мотаят,общината обявява конкурс за обществена поръчка“Ремонт на сграда“,извършва ремонта,плаща и си събира парите от собствениците.Но вероятно има много жилища на Жилфонд,а там пари само влизат и нищо не излиза.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук