Камарата на общините отложи гласуването на сделката за Брекзит

0
55
Камарата на общините

Депутатите от Камарата на общините приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато не бъде прието законодателство по сделката. Премиерът Борис Джонсън е категоричен, че няма да преговаря с ЕС за нова отсрочка и заяви, че във вторник ще внесе отново за гласуване сделката си за развода.  Предложението, което принуждава Джонсън да поиска отлагане на развода между Лондон и Брюксел, беше подкрепено с 322 гласа за срещу 306 против.

Борис Джонсън заяви, че „възможността да се проведе значим вот по сделката за Брекзит е била пропиляна“. Той допълни, че не е „обезсърчен или обезверен“ от решението на депутатите да подкрепят поправката на Оливър Летуин, който предложи да се откаже одобрение на сделката за Брезкит от страна на Камарата на общините, докато депутатите не приемат съответното законодателство за прокарването й в долната камара.

Джонсън обаче е категоричен, че няма да договаря ново отлагане на Брекзит с ЕС. Кабинетът му следващата седмица ще предложи ново законодателство, което е необходимо, за да може Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин пък приветства резултата от вота и заяви, че премиерът „трябва да се подчини на закона“ и да поиска отлагане на Брекзит от ЕС. Той категорично подчерта, че хората трябва да имат последната дума за Брезкит.

От своя страна ЕС призова Великобритания да обясни следващите си стъпки по Брекзит в най-кратки срокове. На страницата си в Туитър говорителят на Европейската комисия Мина Андреева написа: Комисията отбелязва факта, че днес Камарата на общините гласува по така наречената поправка Летуин, което означава, че споразумението за Брезкит не е било подложено на гласуване. Очаква се от британското правителство да ни информира за следващите си стъпки в най-кратки срокове.