Камбанен звън посрещна чудотворната икона на „Света Богородица Скоропослушница“

0
камбанен звън

С камбанен звън и тържествени тропари чудотворната икона „Света Богородица Скоропослушница“ беше посрещната в Русе.

Пред катедралния храм „Света Троица“ иконата, съпровождана от отец Николай от епархията в украинския гр. Ананиев, бе посрещната от много свещеници и миряни, пръв да се докосне и да целуне иконата имаше честта Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум. След внасянето й в храма беше отслужена тържествена литургия.

„Мнозина се обръщат за помощ към Божията майка и получават изцеление. Не случайно три от най-големите манастири в България носят името на Света Богородица“, каза в приветствието си НВПр Митрополит Наум. Той благодари на отец Николай за труда му и го помоли да предаде на епископа на Балтската епархия, с която Русенската епархия поддържа много добри връзки, благодарностите на миряните и клира от Русе, че имат възможност да се докоснат до чудотворната икона.

„Света Богородица Скоропослушница“ ще бъде изложена за поклонение от миряните в катедралния храм „Света Троица“ до 12 март, когато ще бъде изпратена към Разград. Последното място, където ще бъде изложена чудотворната реликва, ще бъде Попово. Там тя ще бъде посрещната на 19 март. По време на престоя на иконата в храмовете, сутрин и вечер пред нея ще се отслужва Канон на Св. Богородица.

Иконата помага при необходимост от незабавна помощ за всичко, за оздравяване, при нужда от божествена помощ, при трудни житейски и семейни ситуации и отчаяние, за забременяване и благополучно раждане и много други. Помощта идва бързо при сърдечна и искрена молитва и вяра.

Това е втората чудотворна икона от Украйна, която пристига в Русенската епархия за последните шест месеца. В края на септември м.г. стотици вярващи се поклониха пред иконата на Божията майка „Одигитрия Байталска“, която се съхранява в манастира „Рождество на Света Богородица“ в село Байтал, Одеска област.