Камерън напуска Даунинг стрийт №10

0
16
Дейвид Камерън

Неговият приемник трябва да бъде назначен до началото на октомври тази година. Премиерът обеща да изпълни волята на британския народ, който се обяви за излизане на страната от Евросъюза. Той също така съобщи, че неговото правителство ще продължи да работи до октомври, когато ще се проведе поредният конгрес на Консервативната партия.

„Нашата страна се нуждае от нови лидери. Не смятам, че за мен би било правилно да остана капитан, който да стои начело на нашата страна по-нататък. Това не беше лесно решение за мен, но отговаря на националния интерес“, добави Камерън. „Преговорите с ЕС ще започне новият премиер. Именно той ще вземе решението за това, кога да бъде задействан член 50 /от Договора за ЕС, в който се посочва какъв е редът за напускане на ЕС – бел.ред./ Едва тогава ще започне официалният и законен процес за излизането от ЕС“, каза Камерън.

Новината за неговото оттегляне дойде след обявяването на официалните резултати от провелия се вчера референдум във Великобритания. Дейвид Камерън беше основната фигура в кампанията за оставането в ЕС, въпреки че именно той обеща провеждането на референдума по време на последните парламентарни избори в страната през 2015 г. Негова беше и инициативата за предоговаряне на условията с Брюксел по членството на Лондон в ЕС, въпреки че те не дадоха резултат на вота, както Камерън се надяваше.