Кампания за даряване на кръв за извличане на реконвалесцентна плазма в Русе

0
кръводарители от група А

УМБАЛ „Канев“ и областната управа в Русе започват съвместна кампания за даряване на кръв, от която да се извлича реконвалесцентна плазма, необходима за лечението на пациенти с COVID-19.

Това съобщи началникът на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ „Канев“ д-р Биляна Цветанова. Самото кръводаряване ще се извършва в Русе. След това кръвта ще бъде транспортирана до Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен. Там дарената кръв ще бъде изследвана за антитела и ако има достатъчно в, рамките на около 5 работни дни извлечената реконвалесцентна плазма ще се връща обратно в Русе. В случай, че от кръвта не може да бъде извлечена необходимата реконвалесцентна плазма, в Русе ще бъде върната обикновена плазма, която ще се ползва за други случаи. Периодът на съхранение и на двата вида плазма е две години, в УМБАЛ „Канев“ има необходимите условия за това, уточни д-р Цветанова.

Желаещите да дарят плазма трябва да отговарят на същите условия като тези при стандартното кръводаряване. Допълнителното изискване е дарителите да имат документ за положителен PCR тест от преди около 40 дни, както и в момента на процедурата да нямат здравословни оплаквания.

Тъй като дарената кръв трябва да бъде транспортирана още същия ден до Плевен, желаещите трябва да се свържат с отделението по трансфузионна хематология в Русе на тел.: 082/887-236, за да им бъде определен точен ден и час, в който да отидат в отделението. Възможно ще бъде и поименно даряване и за пациенти от други градове.

„В момента потреблението на обикновена кръвна плазма е много голямо.“, посочи още д-р Цветанова. Тя допълни, че опитът с приливане на реконвалесцентна плазма в Русе е скромен, като за изминалия месец ноември на около 10 пациента е била приложена подобна терапия. Наблюденията са положителни, тъй като на практика плазмата спира размножаването на вируса най-вече в първата фаза на заболяването. Също така трябва да се знае, че за даряването на кръв за извличане на реконвалесцентна плазма няма да бъде заплащано, а съответният човек ще получава купон за т.нар. подкрепителна закуска.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили