Канада одобри първата в света растителна ваксина срещу COVID-19

0

Ваксината COVIFENZ ще се поставя на хора на възраст от 18 до 64 години.

Първата в света ваксина срещу Covid-19 на растителна основа – на базата на тютюневото растение, получи одобрение от здравните власти на Канада.

Зад нея стои Medicago, биофармацевтична компания със седалище в Квебек. Мажоритарен собственик е една от големите японски фармацевтични компании – Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation (MTPC) Group.

Акционер в канадската биофармацевтична компания е дъщерно дружество на Филип Морис Интернешънъл. Компанията преминава през историческа трансформация в изпълнение на мисията си за изграждане на бъдеще без дим и от 2008 година има около една трета дялово участие в Medicago. Това е част от стратегията за разширяване на портфолиото й от продукти отвъд никотина и подкрепа за научните изследвания и развойната дейност с фокус върху разработване на ваксини от растителен произход, включително от растение – древен роднина на тютюна.

Инвестирахме в биофармацевтичната компания Medicago в Канада, защото знаем много за отглеждането и култивирането на тютюна, познаваме генома на тютюна, на тютюневото растение.

Medicago разработиха успешна ваксина срещу сезонния грип, така че тяхната технология е доказана. Това е едно от нещата, върху които поставяме фокуса: как да използваме знанието, натрупано в досегашната ни дейност, и да го приложим в други области, които могат да подобрят живота на много хора, коментира Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл.

Ваксината Covifenz ще се поставя на хора на възраст от 18 до 64 години. През декември 2021 година новата ваксина показа 71% ефективност срещу множество варианти на вируса, обявиха от Medicago. Тя е със 75% ефективност срещу силно заразния Делта вариант и с почти 89% ефективност срещу Гама варианта, открит в Бразилия. По време на изпитванията, Омикрон вариантът не е бил разпространен и затова компанията планира допълнителни изпитвания за този щам. 

Вирусоподобните частици се отглеждат в растения, подобни на тютюневите растения, които могат да произведат големи количества вирусни частици за кратък период от време, обясни д-р Суприя Шарма, главен медицински съветник в Министерство на здравеопазването на Канада. Активните съставки на ваксината се състоят от частици, които „имитират шиповия протеин на вируса, който причинява COVID-19“.

След като тези частици се инжектират в тялото, те задействат имунната система да произвежда антитела срещу вируса. Шарма добави, че докато други ваксини, включително тези, които предпазват от HPV и хепатит B, използват вирусоподобни частици, ваксината COVID-19 на Medicago е първата, която използва технология на растителна основа.

В изпитанията са участвали 30 000 участници и в тези проучвания ваксината е била 100 процента ефективна. Самата тя действа най-добре, когато двете дози се поставят с интервал от 21 дни.

Medicago има сключен договор с канадското правителство за доставка на 76 милиона дози от ваксината и води разговори с други държави за сключване на договори, заяви Такаши Нагао, главен изпълнителен директор на компанията. През февруари 2021 г. Агенцията по храни и лекарства на САЩ обяви, че препаратът ще бъде разгледан по процедурата за спешно одобрение.

Photo: Medicago

От Medicago се надяват, че Covifenz ще генерира 1 млрд. долара годишно. Ваксината се транспортира по-лесно от конкурентните й РНК- ваксини, като препаратите на Pfizer и Moderna, тъй като не трябва да се съхранява при много ниски температури, обясни в интервю главният изпълнителен директор на Mitsubishi Chemical, Жан-Марк Гилсън.

С това разрешение хората, които се колебаят да си поставят наличните в момента ваксини, получават още един избор. Много държави изпитват трудности да повишат нивото на ваксинация и налагат изисквания за имунизация, като условие за посещение на ресторанти, молове, както и за пътувания.

Меdісаgо e вoдeщa ĸoмпaния в т.нap. „pacтитeлни“ тexнoлoгии и e дoĸaзaлa cвoитe cпocoбнocти зa бъpзa peaĸция пpи пaндeмии oт гpип. Πpeз 2009 г. ĸoмпaниятa пpoизвeдe пъpвaтa пpoтoтипнa вaĸcинa зa Н1N1 caмo зa 19 дни. Πpeз 2012 г. пpoизвeдe 10 милиoнa дoзи oт мoнoвaлeнтнaтa гpипнa вaĸcинa в paмĸитe нa eдин мeceц зa Aгeнциятa зa мoдepни изcлeдвaния в oтбpaнaтa (DАRРА) ĸъм Aмepиĸaнcĸoтo миниcтepcтвo нa oтбpaнaтa. Πpeз 2015 г. ĸoмпaниятa oтнoвo пoĸaзa, чe мoжe бъpзo дa пpoизвeдe ĸoĸтeйл oт мoнoĸлoнaлни aнтитeлa cpeщy eбoлa зa Aгeнциятa зa мoдepни биoмeдицинcĸи изcлeдвaния (ВАRDА) ĸъм Mиниcтepcтвo нa здpaвeoпaзвaнeтo и coциaлнaтa пoлитиĸa нa CAЩ (ННЅ).

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал