Пазарът търси инженери, кандидат-студентите напират за юристи и европеисти

0
1364

Това каза пред журналисти ректорът на русенския университет чл.кор. проф. Христо Белоев във връзка с кампанията за записване на кандидатите за висше образование. Най-малък е броят на кандидатите за инженерните специалности, към които има най-голям интерес на трудовия пазар. Според проф. Белоев, вероятно ще бъдат запълнени едва около 60 на сто от обявените места.

Висшето училище вече е получило акредитация за професионално направление „Национална сигурност“. Тази година в двете бакалавърски специалности „Евроатлантическа и глобална сигурност“ и „Сигурност за граждани и собственост в трансгранична среда“, ще бъдат приети 50 студенти. Въпреки че записването за тях едва сега започва, интерес вече са проявили над 30 души, каза проф. Белоев. Фокусът на специалностите е поставен върху професионална ниша, за която липсват подготвени специалисти – това са аналитичната и превантивната експертиза в сектор сигурност относно рисковете по външните граници на евроатлантическото пространство и по вътрешните граници на ЕС. И в двете специалности ще се провежда обучение по арабски, английски и немски езици.

Общо тази година ще бъдат приети около 2000 нови студенти, допълни ректорът. Традиционно най-голям е интересът към специалности като правото, специалностите във факултета по Обществено здраве и здравни грижи, ИТ специалностите, тези в Транспортния факултет и някои от педагогически специалности. Очакват се и около 100 чуждестранни студенти, като за първи път тази година интерес са проявили кандидати от Индия, Непал и Камерун.