Доказано: Кандидатът за вътрешен министър на ИТН е плагиат

0
Петър Илиев

Адвокат Петър Илиев, който бе предложен за вътрешен министър от „Има такъв народ“, е плагиатствал от труда на своята колежка в Юридическия факултет доц. Наталия Киселова. Това е решението на етичната комисия на Софийския университет. В него се отбелязва, че има няколко напълно идентични съвпадания между книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ и дисертацията на Киселова „Парламентарен контрол“. Плагиатството бе установено пет години по-късно.

Проверката на СУ започна едва след като Киселова започна да говори публично за съвпаденията. След това фейсбук групата „Правна лудост“ излезе с обширно разследване за еднаквите пасажи. През цялото време от ИТН твърдяха, че подкрепят Илиев и хвалеха качествата. От партията признаха, че е бил и сред обсъжданите имена за кандидат-премиер.

От решението на университета става, че издадената през 2015 г. книга на Илиев е била трудна за откриване. Копие в Народната библиотека не е било дадено. След избухване на скандала обаче екземпляр е бил намерен у няколко частни лица, в Нов български университет, както и в Националния институт по правосъдието. Междувременно обаче издателството пуснало ново, съкратено издание, в което липсвали проблемните цитати. Комисията обаче установява, че книгата е имала и предишен тираж в по-голям обем.

„Смятаме, че плагиатството от страна на преподавател в Софийския университет
е недопустимо и с оглед на това, на което се опитваме да научим студентите и
докторантите в Университета, когато ги въвеждаме в научното изследване и ги
запознаваме с етическите принципи, с които то е същностно обвързано, а също и с
оглед на последователните усилия, предприемани в Университета през последните
години, насочени към обучение, както и към проверка и контрол по отношение на
плагиатство от страна на студенти и докторанти „, пише в решението на комисията.

При установено плагиатство Илиев може да бъде освободен от университета. Това решение трябва да се вземе от ректора.

Бъди свободен