Канят акад. Карталов да постави „Чичовци“ на русенска сцена

0

Покана към акад. Пламен Карталов, да постави на русенска сцена операта „Чичовци“, отправи кметът на Русе Пенчо Милков.

Карталов, който през 80-те години на миналия век беше директор и режисьор на Русенската опера представя днес книгата си „Моят Вагнер“ в зала „Европа“ на Доходното здание.

Преди официалното представяне той се срещна с кмета на Русе Пенчо Милков и областния управител Борислав Българинов. По време на срещите бяха обсъдени възможностите за поставяне на нови постановки пред русенската публика. Целта е да се представят непознати до момента спектакли, като се прокрадна идеята те да бъдат играни по поречието на река Русенски Лом. На свой ред акад. Карталов припомни, че по времето, когато беше начело на Русенската опера, се е родило първото спонсорство от меценат в България – постановката на „Травиата“, осъществена с меценатството на тогавашния химически завод „Гаврил Генов“.

„През 1982 г. моята Травиата в Русе струваше колкото целият бюджет на Софийската опера“, припомни акад. Карталов. Той обеща да посети Русе през пролетта, за да види подобренията, направени през последните няколко години, и да присъства на Музикалния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Академик Карталов получи от областния управител и сребърен плакет на ключ сол, символ на музиката, хармонията и съзвучието.