Канят Ангела Меркел за 70-годишнината на Русенския университет

1
2366
Ангела Меркел поздрави

Това обяви на пресконференция по повод предстоящия юбилей ректорът на висшето училище чл.кор.проф. Христо Белоев.

ru-yubilej-press84Цялата година е посветена на годишнината, но кулминацията ще бъде на 12 ноември, когато е патронният празник на университета, каза още проф. Белоев. За тази дата са насрочени най-авторитетните прояви – Международна лидерска конференция „Добри практики и перспективи за развитието на висшето образование и науката”, с участието на всички ректори на български висши училища и ректорите на партньорските университети от чужбина, и кръгла маса „Това е моят университет” с участието на всички учени, удостоени с най-високото академично звание – „Доктор хонорис кауза“, с което през май 2010 г. беше удостоена и г-жа Меркел.

Общо програмата за юбилея включва над 200 събития. На 11 ноември ще има празнично шествие на студенти и преподаватели, а вечерта, на площада пред Общината, университетът ще изнесе Юбилеен концерт за гражданите и гостите на града. На същата дата ще бъде форумът „Ден на алумните на Русенския университет“, който ще протече под мотото „70-годишна щафета на поколенията – траектории на успеха“, допълни проф. Велизара Пенчева.

Най-наситен със събития ще бъде 12 ноември. Академичната общност ще поднесе венец пред паметника на своя патрон – Ангел Кънчев, за да почете 165-годишнината от неговото рождение. След това бъде открита Изложбата „70 години Русенският университет с пулса на времето“, която ще представи печатни издания, посветени на юбилея. Тържествата ще завършат с тържественото събрание – концерт „70 години Русенски университет „Ангел Кънчев“, което ще се проведе при отворени за гражданите врати в Канев Център.

 

 

1 коментар

  1. Поканете я ,но с полет до Букурещ ! Иначе тя пак ще откаже пътуване по „междуселския “ път към Русе.