Капацитетът на някои болници се изчерпва

0
Костадин Ангелов, Снимка: БГНЕС

Капацитетът на някои болници вече се изчерпва. Това обяви на брифинга в четвъртък шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той даде пример за ВМА, където преди дни били разкрити две нови клиники за коронавирус. Свободните легла обаче са само пет, а трима пациенти чакали прием. Мутафчийски обясни, че когато се върне от брифинга, места вече няма да има.

COVID-19: 2774 нови болни, всеки пети тест – положителен

Ситуацията в някои области на страната става изключително сериозно, каза пък здравният министър Костадин Ангелов. Той обясни, че това е било очаквано заради британския вариант на коронавируса.

„Единственото вярно и правилно решение е да вярваме в науката, а науката в момента са ваксините“, коментира той.

Българите искат по-леки мерки

Има само една добра новина и тя е в съотношението на заразени спрямо излекувани, каза Ангелов. По думите през последните три седмици процентното съотношение на излекуваните расте в последните три седмици от 35,5% до 67%.

„Това означава, че българските лекари все по-успешно лекуват“, коментира министърът.

Третата вълна: 10 области затегнаха мерките

Няма да бъдат ваксинирани всички членове на избирателните комисии, призна Ангелов. Причината не е в липса на ваксини. Той обясни, че имало хора, които се записват, но няма да участват в изборите. Целта им била да получат ваксина. Министърът призна, че организацията не е добра, заявки за ваксини постъпвали късно, а и много хора се страхували да участват в организацията на изборите.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа