Капките за нос по-скоро вредят, отколкото помагат?

0
451
Капките за нос по-скоро вредят

В зимния период има много повече предпоставки за разболяване, грип, вирус, настинка.

Едно от неприятните чувства в този период, който хората усещаме, е запушеният нос.

Все повече хората прибягваме първосигнално към капки или спрейове за нос, но всъщност не знаем, че това е много вредно. На пръв поглед безобидни, но те са пътят към сърдечносъдово заболяване.

Капките и аерозилите за нос могат да доведат до истинска зависимост. Обикновената доза вече няма да ви е достатъчна. Както при всяка зависимост, така и към тази е трудно да се пребори човек с нея, но не е и невъзможно.

Специалистите отдавна предупреждават, всекидневното слагане на препарати против хрема, много често води до исхемия, хипертония, нарушение на сърдечния ритъм с усложнения. „Виновен“ за това действие на медикаментите, разбира се, е съдосвиващият ефект, който се постига с капките. Свивайки се, съдовете обезпечават достъпа на въздух. Но заедно със съдовете и лигавичната обвивка на носа се свиват и съдовете на мозъка. Последствията, особено за хората с повишено кръвно налягане, могат да доведат и до инсулт. Също така, употребата на препарати за носа водят до загуба на обонянието, главоболие, понижава се работоспособността, възниква вялост, раздразнителност и други симптоми.

Полезни съвети:

Вместо да стигаме до употребата на капки или аерозоли, за да предотвратим хремата и запушения нос, може да правим упражнения за дишане. Направете по десет вдишвания и издишвания през лявата и през дясната ноздра (по 4-6 секунди), като ги редувате. Едната запушвате с пръст, а с другата дишате. И на вдишването, и на издишването оказвайте съпротива на въздуха, като натикате с палец върха на носа. След няколко такива сеанса дишането ще стане много по-леко, а след два дни то напълно ще се нормализира.

Хубаво е носът да се промива с разтвор от топла вода и морска сол. Чрез керамична каничка спомагате на топлата вода да влезе през едната ноздра и да потече през другата ноздра, като гледаме главата да е наклонена на съответната страна, както и леко напред, а устата да е отворена.

Да се намазват ноздрите (а също така челото и зад ушите) с ментолово масло.

Ако хремата се задържи повече от седмица, освен секрети и течове от носа, се появяват оплаквания от главоболие и температура. Съществува риск, че е започнал възпалителен процес в хайморовите кухини – хайморит, или както го знаем, синузит. В този случай побързайте да посетите специалист: само той може правилно да диагностицира заболяването и да започне лечението на хремата.