Каракачанов трябва да бъде наказан за дискриминация срещу ромите, реши съдът

0

Бившият военен министър Красимир Каракачанов е дискриминирал ромската общност в България със свои изказвания. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя решение на Комисията за защита от дискриминация, взела противно становище. Преписката се връща за ново разглеждане в комисията, която би могла да наложи глоба за нарушението.

Става дума за изказвания на Каракачанов след нападението над военнослужещ в село Войводиново в началото на 2019 г. Тогава военният Валентин Димов бе пребит от братята Борис и Асен Пакетов и бе приет в тежко състояние в болница. Братята се признаха за виновни и бяха наказани условно.

„Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва“, е изказването, заради което е подадена жалбата,

Според ВАС то накърнява достойноството на представителите на етническата група, а Каракачанов не е критикувал извършителите на конкретното престъпление.

„Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като „нагли“ членове на обществото, спрямо които търпимостта на българите „се изчерпва“, без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос“, пише в решението.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили