Карантината за ковид болни ще бъде намалена на 10 дни

0
Снимка: Unsplash

Карантината за ковид болни вероятно ще бъде намалена от 14 на 10 дни. Това стана ясно след първото заседание на експертния комитет, сформиран от здравния министър Асена Сербезова. Съкращаването на изолацията се обуславя от данните за по-леко протичане на заболяването при варианта омикрон. Карантината за контактните лица пък ще стане 7 вместо досегашните 10 дни.

Анализът на протичане на заболеваемостта от Омикрон в Германия и Великобритания показва, че заболяването протича по-леко от Делта варианта. Това позволява смекчаване на някои от мерките. Например карантината на заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните лица тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10″, обясни зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов.

Оценката на здравните власти е, че ваксинацията у нас продължава да се движи с бавни темпове. Към момента у нас са имунизирани около 35.7% от населението.

Целта е до края на месеца да се ваксинират още 500 хил. души, обясни Йорданов.

„Новината е, че ние имаме нови 32 000 ваксинирани в първите дни на годината. Анализът показва, че почти половината от тях са хората над 65 години с т.нар. бустерни дози, които са привлечени от мярката за добавка от 75 лв. към пенсията. т.е. това не са първично ваксинирани“, обясни той.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили