Кастрират безплатно домашни кучета във Велико Търново

0
141
домашни кучета

Безплатна кастрация на домашни кучета предлагат в специализирания приют за четириноги край Велико Търново. Мярката цели да намали популацията на бездомни животни в старата столица.

До скоро Общината в старопрестолния град имаше договор с външна фирма, която извършваше кастрацията на животните. Сега за тях остава единствено перото по залавяне на четириногите, а манипулациите ще бъдат осъществявани в приюта за кучета край с. Шемшево.

„Оборудвахме допълнително амбулатория и съвсем отскоро докторите извършват кастрация на всички бездомни животни. Услугата, която и по-рано предлагахме, вече ще се предлага от общинския изпълнител – безплатна кастрация на домашни кучета, като от следващата година плануваме да включим и домашни котки“, каза началникът на общинския отдел „Околна среда“ Зорница Кънчева – Миладинова.

Всички желаещи могат да заведат кучетата си в приюта, където да бъдат кастрирани. От екоотдела на Общината припомнят, че по този начин собствениците се освобождават от годишната такса, която е 10 лв.

Специалистите са категорични за това кои са основните причини за популацията на бездомни кучета и появата на така наречената порода „улична превъзходна“.

„Населените места на първо място, на второ място – ловджийските кучета. Което за мен е доста голям проблем. Ловджийските кучета са освободени от такса. При тях го няма този стимул, който даваме на гражданите с освобождаването от такса. И масово бездомните кучета са с белези на смес от различни ловджийски породи“, допълни тя.

Последното проучване във Велико Търново показва сериозно намаление на популацията от бездомни кучета.