КАТ вади над 200 камери на пътя, ще контролира и пешеходците

0

Пътна полиция започва нова национална акция в страната, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя ще бъде насочена както към шофьори, така и към пешеходци, които пресичат неправилно.

Акцията ще започне днес  и ще продължи до неделя, 7 март, включително. Акцент ще са контрол на превишената скорост, дали пешеходците пресичат правилно и дали шофьорите не им отнемат предимството. През уикенда от „Пътна полиция“ ще разположат над 200 мобилни и стационарни камери. Ще се следи и дали пешеходците спазват правилата за движение.

При последната акция на „Пътна полиция“ са проверени над 37000 шофьори за употреба на алкохол и наркотици, допълват от полицията. Установени са над 11 000 нарушения. Най-много случаи на хванати с алкохол зад волана има в София, Пловдив и Бургас.

През месец февруари 2021 г. в пътнотранспортни произшествия са загинали 23-ма души, което е с двама повече спрямо същия период на предходната година. Възникналите тежки пътнотранспортни произшествия са 310, като сред основните причини е движение с несъобразена скорост с различни условия. Висок е броят на тежките катастрофи с участие на пешеходци – 102.