Кестените в Русе пак разцъфтяха, вещаят люта зима

0
41
Кестените

Само няколко дни след началото на астрономическата есен кестените по русенските улици започнаха отново масово да разцъфтяват.

kesten_esen_cafnal08Отрупани с кичести бели цветове са голяма част от кестеновите дървета пред сградата на общината, по ул. „Плиска“, по ул. „Борисова“, в Младежкия парк. На много места цветовете са непосредствено до купчините все още неузрели плодове.

Есенния цъфтеж на дърветата е поличба за кратка и дъждовна есен, и люта и продължителна зима, твърдят стари русенци.

kesten_esen_cafnal98Съществуват различни поверия, тъй като в миналото хората са разчитали единствено на собствените си познания и наблюдения, за да си изготвят прогноза за времето. В подкрепа на тезата си възрастните хора изтъкват и факта, че тази година щъркелите отлетяха на юг сравнително рано – още в средата на август. starkeli-yato02Според поверието ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата – тежка и продължителна, снежна и студена. Ако щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални, обясняват старите хора.

Според природозащитници обаче, тъй като явлението се повтаря вече няколко години последователно, се дължи на глобалната промяна на климатичните условия.