КЕВР обсъжда поевтиняване на парното с до 25%

Цената на тока остава без промяна

0
От сряда

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разгледа днес предложението за намаление на цената на парното и топлата вода от 1 април с между 7 и 25 на сто.

Обсъждането идва вследствие на поевтиняването на природния газ с 40%, което ще се случи на 1 април.

На 3 март, държавната компания „Булгаргаз“ се договори с руската „Газпром Експорт“ да намали цените на природния газ със задна дата от август 2019 г.

Засега обаче потребителите не могат да се възползват от договорката, тъй като законодателството не позволява на КЕВР да определя цени със задна дата.

Новата цена, по която общественият доставчик следва да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, е в 26,21 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е със 17, 83 лв. по-ниска от предходната или 40,49%.

Най-голямо понижение на цените на парното и топлата вода се очаква да има в столицата – с 25 на сто. С 21% е по-евтина ще е топлоенергията във Враца, между 15 и 17 на сто ще паднат цените във Велико Търново, Бургас, Разград и Плевен. В Пловдив цените ще са 12 на сто по-ниски. Най-малко намаление – с 8%, ще има във Варна.

Освен това, комисията намалява и цените на тока произвеждан от топлофикациите. Това обаче няма да се отрази на битовите сметки, показват разчетите на КЕВР.

Окончателно решение ще бъде взето в края на месеца.

Най-добрата агенция за подбор на персонал