Кея, ремонтът на училища, улици и тротоари – приоритет за Русе

0
1432
Сигнал за бомба

Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. От там уточняват, че вече са разработени 30 инвестиционни обекта, които са заложени по проекта  техническа помощ в подкрепа на Община Русе.

Като основен приоритет се посочва реконструкцията на крайбрежната зона, ключов проект в подобряването облика на Русе и обръщането му с лице към Дунава. Предвидено е благоустрояване на цялата ивица – нови зелени площи, улично осветление, пейки, три нови пасарелки, които ще свързват Парка на младежта с крайбрежната зона и още редица подобрения. По проекта е заложена и зона за обществен отдих по крайбрежната ивица на града, в района на ж.п. прелеза на Речна гара до ул. “Мостова”, включително реконструкция на бул. „Придунавски” в участъка от бул. „Цар Фердинанд” до Речна гара“.

В Парка на младежта се предвижда изграждането на нови атракции, сред които модерен байк парк, както и нови детски и фитнес площадки на открито. Проучват се възможностите за изграждане на пешеходна зона по ул. „Чипровци”, благоустрояване на околните пространства, както и поставяне на модерни спортни съоръжения.

Община Русе ще кандидатства и за реконструирането на улици в Центъра като „Славянска”, „Църковна независимост”, „Баба Тонка”, градинката на площад „Д-р Мустаков“ и ул. „Иван Вазов“. Съществува и идея за изграждането на надлез между кв. „Родина“ 3 и кв. „Чародейка“, който ще свърже кварталите и с пешеходна връзка.

През следващите години Общината ще се насочи и към подобряване и развитие на „образователната инфраструктура“, осигурявайки по-добри условия за децата на Русе. Има идея да бъде построена нова детска градина на мястото на ЦДГ „Радост“ зад библиотеката и да се изгради нова ясла в кв. „Родина“ 3, където никога не е имало детско заведение за най-малките. Обсъждат се основни ремонтни дейности в редица русенски училища и прилежащите им дворни пространства – в това число ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Любен Каравелов“, „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“, МГ „Баба Тонка“ и СОУ „Христо Ботев“.

Ще се кандидатства и за средства за нов дневен център за стари хора в кв. „Родина“ 1, на ъгъла на ул. „Димчо Дебелянов“ и ул. „Чипровци“. Обсъжда се настоящите обекти да бъдат ремонтирани и санирани, както и да бъде създадена достъпна среда в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, който се намира на бул. „Липник“ 14.