Километрична опашка ТИР-ове пред Дунав мост, причината за задръстването неясна

0
3116
африканска чума по свинете

tir_dunav_most18Според съобщение от Русенската митница, причината е в румънската страна, която временно е преустановила приемането на тежкотоварни автомобили. Официална причина обаче не се посочва. Според една от разпространяваните сред чакащите водачи версии, румънците имат проблем с кантара, а според друга – има проблеми с информационната система. Според трета, очаквало се през моста да премине външният министър Кристиян Вигенин и по тази причина се поддържало „чисто трасе“.

tir_dunav_most16Повечето от шофьорите чакат да минат от сутринта. Никой до момента не ни казва какво става. Може да стоим на едно място, но реално ние сме на работа. Това означава, че веднага щом минем моста трябва незабавно да спрем на първия паркинг, защото ни грози санкция”, коментира шофьор, който пътува от южна България. Руснакът Олег пък негодуваше не само срещу информационното затъмнение в което са той и колегите му на опашката, а и заради липса на елементарни условия като подвижни тоалетни, храна и вода.

tir_dunav_most12Според официално съобщение от Митница – Русе, „образувалите се опашки на пътя от Русе за Силистра и струпването на тежкотоварни автомобили в района на ГКПП-Дунав мост е резултат от увеличения трафик към граничните пунктове на Северна България от последните няколко дни”. От там допълват, че гишетата за пътни такси в българският участък работят с максимален капацитет, като в ранния следобед е било отворено и извънредно трето гише. От 7 часа сутринта до 15.30 часа следобед през изходното трасе на ГКПП-Дунав мост са преминали 620 камиона. Това показва, че при нормална работа на 2 гишета документите на едно превозно средство се обработват средно за не повече от 3 минути, пишат от Митница – Русе.