Киноакадемията на САЩ разследва Уил Смит

0

Киноакадемията на САЩ е започнала дисциплинарна проверка срещу актьора Уил Смит, предаде БТА. По време на церемонията за връчване на „Оскари“-те той удари шамар на комика Крис Рок. Поводът бе подигравка с прическата на съпругата Джейда Пинкет-Смит, която страда от загуба на коса заради заболяване.

Малко след като зашлеви Рок, Смит получи „Оскар“ за най-добра мъжка роля заради изпълнението си в „Крал Ричард“. При награждането актьорът се извина на академията. Няколко дни по-късно се извини и на Рок.

Управителният съвет Академията ще се събере на заседание на 18 април, за да обсъди действията си срещу Уил Смит. Членството му във филмовата организация може да бъде замразено или отнето, а също да бъдат наложени и други санкции на актьора.

Отнемане на членството е мярка, която се налага изключително рядко. Досега тази санкция е прилагана спрямо продуцента Харви Уайнстийн, режисьора Роман Поланкси и комика Бил Козби, всички обвинени в сексуални престъпления. Членството е отнето и на актьора Кармин Кариди.