Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната

0
132
Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната

Китайският космически апарат „Чанъе-4“ успешно кацна на далечната страна на Луната, предаде агенция Синхуа.

Апаратът „Чанъе-4“ бе изстрелян на 8 декември 2018 г. в 2 ч. сутринта местно време от космодрума Сичан в китайската провинция Съчуан. Той е кацнал успешно на обратната страна на Луната в 10.26 ч. пекинско време (02.26 ч. по Гринуич), съобщи още агенцията.

Мястото на кацането е близо до Южния полюс – в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

Сигналът от апарата е получен посредством специално изстрелян за целта спътник през месец май. Причината е, че директна връзка с обратната страна на Луната е невъзможна.

Това е една от най-амбициозните мисии в историята на човечеството, тъй като досега нито един апарат на която и да било държава не е кацал на обратната страна на земния спътник.

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Спектрометърът на „Чанъе-4“ ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради процеси, довели до разликата в дебелината на кората в двете половини.