Китайски учени с нова технология за лицево разпознаване на панди

0
panda facial recognition

Учени в Китай разработиха AI-захранвана технология за лицево разпонаване, която може да идентифицира отделни панди. Така тяхната идентична окраска в черно и бяло вече няма да ги прави анонимни като индивиди.

Подобно на други системи за лицево разпознаване, и тази програма е разработена с база данни от над 120 000 снимки и десетки хиляди клипове на панди, захранени в алгоритъм, който отчита ключови елементи като формата на устатата, размера на ушите и петната около очите, за да идентифицира отделните животни.

Благодарение на изкуствения интелект учените ще могат да съберат прецизни данни за популацията, разпределението, възрастта, пола, раждаемостта и смъртността на дивите панди, които живеят  високо в планините и иначе се наблюдават трудно.

Новата технология ще е в полза и за увеличаване на броя им, защото в цял Китай има по-малко от 2000 от тях. Създателите на програмата се надяват още, че тя ще се окаже особено полезна за зоолозите, които да я използват, за да следят мечките в природата.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили