„Класик“ заменя Вальо Йорданов като президент на федерацията

0
101
Христо Маринов

Световният и европейски шампион по класическа борба Христо Маринов е новият президент на Българската федерация по борба.

Той беше избран на мястото на подалия оставка олимпийски, 7-кратен световен и 7-кратен европейски шампион по свободна борба Валентин Йорданов на Общо събрание на федерацията, което се проведе в зала „Бурстрад Арена“.

Като мотиви за оставката си Вальо Йорданов, който близо години е начело на българската борба посочи натрупаната през годините умора и необходимостта от „свежа кръв“ в управлението на федерацията.

По предложение на Гриша Ганчев той беше избран за „Почетен президент“ на федерацията. Въпреки, че по неофициална информация Вальо се оттегля в имението си в САЩ, той беше избран за член на Управителния съвет“. В него влизат още Александър Томов – носител на три олимпийски медала, петкратен световен и петкратен европейски шампион, Гриша Ганчев, Димитър Джамов, Георги Гергов, Станка Златева и др.

Христо Маринов е състезател по класическа борба. Роден е на 14 март 1987 г. в Стара Загора. Върхът в спортната му кариера и световната титла през 2010 г. Две години по-късно става и европейски шампион. 29-годишният старозагорец получи гласовете на 73 от общо 85 делегати на Общото събрание.

 

Претенденти за поста бяха още Валентин Райчев, който си направи самоотвод и ще бъде генерален секретар на БФ Борба, както и Георги Мърков и Димитър Джамов, получили съответно 6 и 4 гласа.