Кметът иска сертифицирана мобилна станция за органичните замърсители

0
102

Сертифицирана мобилна станция за измерване на органичните замърсители поиска кметът на Русе Пенчо Милков по време на срещата със заместник-министрите на МОСВ Атанаска Николова и Николай Кънчев

По думите му, техниката трябва да е преносима, но не предназначена за аварийни ситуации, каквато имат Изпълнителната агенция по околна среда и водите и службите по Пожарна безопасност и защита на населението.

„Ние, русенци, настояваме тя да дава информация какви точно са отделяните от производствата химични вещества и дали количествата са в границите на измерванията на „Линамар“, каза още Милков и подчерта, че в борбата за чист въздух в момента се включват както обикновени граждани, така и специалисти от Русенския университет, предоставящи своята експертиза по темата.

Както ТВН вече съобщи, двамата зам.-министри са в Русе по разпореждане на министър Емил Димитров след поредния протест на жителите на града срещу замърсяването на въздуха. До 18  септември те трябва да докладват относно констатираните нарушения, предприетите административно-наказателни действия, както и предложенията си за подобряване качеството на въздуха, съгласувани с органите на местната власт.