Кметът на Гюргево обеща съдействие за решаване на проблема с пожарите

0

Тлеещата баржа, която престоява дни наред край румънския бряг, както и непрекъснатото палене на стърнища в Румъния, носещи всяко лято неприятни миризми, сажди и замърсяване на Русе бяха основна тема на разговора между кметовете на Гюргево Адриан Ангелеску и на Русе Пенчо Милков. В срещата взе участие и посланикът на България в северната ни съседка Радко Влайков.

Въпреки че въвеждането на закон, забраняващ подобно горене, е много над правомощията на кмета Ангелеску, той се ангажира да съдейства за по-бързото разрешаване на проблема. Милков разясни, че планира поставянето на термокамера в Русе, чиито данни могат да се изпращат и към Община Гюргево, за да се предотврати случването на естествени пожари.

Тримата обсъдиха и възможностите за сближаване между съседските държави чрез подобряване на настоящата инфраструктура, както и изграждането на мостове над р. Дунав. Те посетиха на място и терминалите от българска и румънска страна, където се очаква да се възстанови фериботната връзка между двата града. В Румъния оператор ще е частна фирма, докато в България Министерството на транспорта и съобщенията заяви готовност със служители и оборудване с офис техника.

„Фериботът на Русе се намира в самия град и режимът на работата му трябва да е в пълен синхрон с тежкотоварните потоци, така че да не се допуска изчакване на камиони по бул. „Тутракан“, категоричен бе Пенчо Милков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук