Кметът на Ловеч забрани пиратките

0

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова е издала заповед, с която се забранява употребата на пиротехнически изделия по време на предстоящите новогодишни празници, съобщава БТА. Освен това се забранява ползването на взривни вещества, стрелба с огнестрелно оръжие, въздушни пушки и други действия, които нарушават спокойствието.

Напоследък има много случаи на пострадали, особено деца, обясни Маринова. Тя припомни, че миналата година при безразборна стрелба е била ранена жена. Друг аргумент е, че въздухът се замърсява.

„Тези частици на практика се натрупват, наслояват. Ние продължаваме да ги вдишваме и в дните след това. Всичко това е с отрицателен знак за нашия живот и здраве“, заяви Маринов.

Ветеринарният лекар д-р Ивайло Йотов пък коментира, че гърмежите вредят на животните.

„От една страна, това може да доведе до сериозен неврологичен статус във връзка с появата на т.нар. епилептични припадъци. Вторият фактор е, че много от хората все още разхождат домашните любимци без поводи, разчитайки, че са достатъчно обучени и добрички. При един гърмеж тези животни, или част от тях започват да се спасяват, да се крият, където намерят, започват да бягат, което е голям стрес не само за самото животно, но и за стопаните“, каза той.